25.2.2014

Huumaava ranskalainen sipulikeitto

... eli lyhyesti HRS. Tämän lempinimensä keitto on kyllä ansainnut. On vaikeaa käsittää, miten huumaava tuoksu kattilasta voikaan levitä. Ja on vaikeaa käsittää, että jostain niin yksinkertaisesta kuin sipulista voi tehdä näin maukasta ruokaa. Okei, onhan joukossa voita, viiniä ja juustoa, mutta silti, sipuli on keiton päätähti ja loistava sellainen. (Nyt pitää kyllä hetkeksi lopettaa tämä reseptin kirjoittaminen ja mennä taas keittiöön hullaantumaan HRS:n aromeista.) Sipulikeitto on elegantti ja edullinen ruoka, ja yksinkertaisuudessaan aivan nerokas. Älkääkä hämääntykö keiton hieman epäilyttävästä ulkonäöstä - tämä on oikeasti sata kertaa parempaa, miltä näyttää! Kannattaisi muuten laittaa keitto pienempään kulhoon, jossa sen pinta ylettyy lähes kulhon reunoille asti, niin saisi vähän edustavamman näköisen annoksen. Tässäpä herkkukeiton ohje:

Sipulikeitto
600-700 g (~ 4-6) sipulia
25 g voita
5 dl vettä
1 dl valkoviiniä
1,5 rkl lihafondia (tai 1 lihaliemikuutio)
1 tl timjamia
mustapippuria
suolaa
muutama siivu kokojyväleipää
~ 3 dl gruyère-juustoa

Leikkaa sipulit ohuiksi siivuiksi. Sulata voi isossa kattilassa ja kuullota sipulit. Laske lämpö matalaksi ja paista sipuleita 20-40 minuuttia (mitä kauemmin jaksat, sen parempi). Muista tarkkailla, että sipulit eivät pala! Lisää sitten vesi, valkoviini, lihafondi, timjami, suola ja pippuri. Keitä hiljalleen 30 minuuttia. Kuumenna uuni 275 asteeseen. Leikkaa leipäsiivut paloiksi ja raasta juusto. Kaada keitto kahteen kulhoon. Ripottele keiton päälle hieman juustoa, lisää leipäpalat ja niiden päälle loput juustoraasteesta. Gratinoi uunissa noin 7 minuuttia, kunnes juusto on hieman ruskistunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti