12.8.2014

2 x jäätee

Vaikka pahimmat helteet taitavat olla tämän vuoden osalta ohi, meillä on edelleen sisällä yli 30 astetta lämmintä. Vessassa/suihkussa on vieläkin lämpimämpää, koska siellä on kuumuutta hohkava patteri, jota ei saa säädettyä pois päältä. Huoltomiehen mukaan "tämä ei ole vika, vaan ominaisuus", kiva juttu. Elimistöni kaipaa kofeiinia, mutta ei siis ole puhettakaan, että edes harkitsisin keittäväni kupillisen teetä.

Mutta hahaa! Nyt sen muistin, voinhan tehdä jääteetä! Joskus aikoinaan tuli juotua aivan järkyttäviä määriä kaupan jääteetä ja taisin saada yliannostuksen, sillä viime vuosina olen kiertänyt mehuhyllyt kaukaa. En ollut aikaisemmin kokeillut jääteen tekemistä, mutta olin varma, että se olisi varsin helppoa ja että itse tehdyn juoman maku päihittäisi sata-nolla kaupan esanssiset litkut. Itse tehdyssä kun olisi oikeasti sitä teetä, eikä vain jotain epämääräistä teen makuista uutetta...

Innostuin aiheesta ja päätin tehdä saman tien kahta erilaista jääteetä.  Molemmista tuli ihan loistavia, en osaa päättää kumpi oli parempaa! Ensimmäinen versio oli mojito-henkinen eli limellä, mintulla ja ruokosokerilla maustettu vihreä tee ja toinen perinteisempi sitruunajäätee mustasta teestä. En yleensä pidä lainkaan mustan teen mausta, joten yllätyin kovasti, miten hyvin se upposi näin jäähdytettynä. Suosittelen kokeilemaan molempia reseptejä! 

Mojito-jäätee
1 l vettä
1 rkl (maustamatonta) vihreää teetä
3 limeä
iso kourallinen tuoretta minttua
3 rkl ruokosokeria
2 dl vettä

+ jääpaloja
+ 1 lime siivuina
+ tuoretta minttua

Kuumenna litra vettä noin 80 asteeseen ja hauduta teetä 2-3 minuuttia, siivilöi sitten teenlehdet pois. Leikkaa yhden limen kuori veitsellä isoiksi paloiksi (yritä välttää valkoista osaa) ja siirrä syrjään. Purista kolmen limen mehu ja lisää teehen. Hankaa mintunlehtiä käsiesi välissä, jotta niiden aromit vapautuvat, ja laita sitten kattilaan. Lisää kattilaan myös yhden limen kuoripalat, ruokosokeri ja 2 dl vettä. Anna kiehua pari minuuttia, siirrä syrjään ja anna jäähtyä. Siivilöi liemi ja lisää teehen. Laita jääkaappiin tekeytymään ainakin tunniksi. Tarjoa juoma jääpalojen kanssa ja koristele limesiivuilla ja tuoreilla mintunlehdillä. 

*     *     *

Sitruunajäätee
1 dl sitruunamehua (~ 1,5-2 sitruunan mehu)
0,75 dl sokeria
5 dl kiehuvaa vettä
4 pussia maustamatonta mustaa teetä
5 dl kylmää vettä

+ 2 nektariinia tai persikkaa
+ puolikas sitruuna
+ jääpaloja

Laita sitruunamehu ja sokeri lämpöä kestävään astiaan ja kaada päälle kiehuva vesi. Lisää teepussit ja hauduta noin 8 minuuttia. Poista teepussit ja lisää kylmä vesi. Leikkaa nektariinit/persikat lohkoiksi ja lisää teehen. Laita juoma jääkaappiin tekeytymään ja viilentymään ainakin tunniksi. Pese sitruuna hyvin ja leikkaa siitä siivuja koristeeksi. Tarjoile juoma jäiden kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti