8.2.2017

Tonnikalapihvi ja sitruunarisotto

Kerran tai kaksi vuodessa suon itselleni tonnikalapihvin. Se vain on niin herkullista! Tai voi olla, jos se valmistetaan oikein. Harmillisen usein on käynyt niin, että olen vuoden odottanut innolla herkkuateriaani ja sitten ravintolassa kokit ovat paistaneet sen pilalle. Sekös harmittaa. Tonnikalapihvi täytyy jättää raa'aksi sisältä - muuten se on kuin pahvia söisi. Tällä kertaa päätin paistella pihvini itse ja tarjoilin sen raikkaan sitruunarisoton kanssa. Tuli aivan erinomaista, vaikka itse sanonkin. :) Sitruunarisoton ohjeesta riittää kahdelle ja tonnikalaa olisi suotavaa varata ainakin 150 g per pää. Monesti valmiiksi leikatut tonnikalafileet ovat niin möhköjä, että yhdestä riittää kahdelle syöjälle. 

Sitruunarisotto
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
~ 7 dl vettä
2 rkl kalafondia
nokare voita
loraus rypsiöljyä
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
0,5-1 sitruunan mehu
~ 2 dl raastettua parmesania

Leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi ja valkosipulinkynsi pieneksi murskaksi. Laita pieneen kattilaan kuumentumaan vesi ja kalafondi. Kuumenna paistinpannu ja lisää siihen voita ja rypsiöljyä. Kuullota sipuleita muutama minuutti. Lisää sitten valkosipulimurska ja riisi, kuullota taas muutama minuutti. Lisää valkoviini ja sitruunamehu (jos sitruuna on mehukas ja iso, noin puolet siitä riittänee - jos taas pieni ja kuivakka, niin kokonainen on tarpeen). Pidä pannu keskilämmöllä. Lisää kattilasta kalalientä vähän kerrallaan. Sekoittele riisiä jatkuvasti ja lisää kalalientä vasta siinä vaiheessa, kun lähes kaikki neste pannulla on imeytynyt/haihtunut. Riisin kypsyminen kestää n. 20 minuuttia. Lopuksi lisää joukkoon reippaasti raastettua parmesania. Tarjoile heti.

Tonnikalapihvi
tonnikalaa fileenä
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä

Taputtele tonnikalafilee talouspaperilla kuivaksi. Ripottele molemmille pinnoille suolaa ja mustapippuria. Öljyä kevyesti paperin avulla parilapannu. Kuumenna pannu kuumaksi ja paista tonnikalaa molemmilta puolilta n. 1-1,5 minuuttia. Lisää tarvittaessa suolaa ja/tai pippuria. Leikkaa filee paloiksi tarjoilua varten.

4 kommenttia:

  1. Täällä myös yksi tonnikalapihvien ystävä! Oikein paistettu pihvi maistuu täydelliseltä ja on sen verran harvinaista herkkua, että haluaa sen myös syödä sellaisena joka kerta. Olen nyt muutaman kerran ostanut pihvit kaupan tuoretiskistä, koska oman kotikaupunkini ravintoloissa sitä on niin harvoin saatavilla. Hyvää on tullut pelkällä suolalla, pippurilla ja öljyllä maustettuna :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep! Tonnikala on raaka-aineena niin hyvä, ettei se kaipaa kummempia kikkailuja! :) Seuraavaa herkuttelukertaa odotellessa... :P

      Poista
  2. Tämä on niin kiva blogi, kiitos siitä <3

    VastaaPoista